Bratislava
10. júla (TASR) - Od septembra 2023 je ikonická bratislavská budova
ľudovo prezývaná Manderlák národnou kultúrnou pamiatkou. V prvej
polovici 30. rokov minulého storočia to bola nielenže prvá výšková
stavba na Slovensku, ale so 45 metrami zároveň v tom čase aj najvyššou
obytnou budovou v bývalom Československu. Postaviť ju dal bratislavský
podnikateľ s mäsovými výrobkami Rudolf Manderla. Od jeho narodenia
uplynie v stredu 10. júla 140 rokov.
Rudolf Manderla sa narodil 10. júla 1884 v Bratislave. Bol vnukom brata
zakladateľa rodinnej mäsiarskej firmy, Andreasa Manderlu, ktorú založil v
roku 1866. Po druhej svetovej vojne musel Československo opustiť a
usadil sa v Rakúsku - vo Viedni žil až do svojej smrti v roku 1968.
Manderla bol vychýrený bratislavský mäsiar, obchodník a podnikateľ,
ktorý úspešne rozvíjal rodinnú tradíciu. Snažil sa presadzovať rôzne
novinky a zavádzať nové prístupy, čo sa naplno odrážalo v jeho
podnikaní. Neraz sa inšpiroval zahraničím a na trh prinášal inovatívne
trendy. To sa prejavilo aj pri stavbe obchodného a obytného domu
Manderla.
Úspešný obchodník s mäsom sa pre stavbu výškového polyfunkčného domu
rozhodol potom, ako počas návštevy svetovej výstavy EXPO, ktorá sa
konala v roku 1933 v Chicagu, obdivoval tamojšie mrakodrapy. Rovnako
ambicióznu budovu zatúžil postaviť aj doma. S ponukou na spoluprácu
oslovil viacero projektantov, až nakoniec návrh zveril trojici
architektov - Christianovi Ludwigovi, Ernstovi Spitzerovi a Augustínovi
Danielisovi.
Keď Manderla prezentoval svoj zámer, nie všetci radní sa s ním od
začiatku stotožnili. Aj mnoho obyvateľov Bratislavy bolo proti, keď sa
dozvedeli, že v blízkosti Starej tržnice a trhoviska má vyrásť vysoká
budova. Mesto ale napokon tento krok podporilo a zámer sa podarilo v
rokoch 1934 - 1935 zrealizovať.
Jedenásť poschodový vežiak vyrástol v centre Bratislavy za rekordných
desať mesiacov. Náročnú stavebnú realizáciu zabezpečovala miestna
pobočka významnej viedenskej spoločnosti Pittel a Brausewetter.
Na prízemí výškovej budovy si zriadil Manderla v tom čase mimoriadne
moderné mäsiarstvo, ktoré otvorilo svoje brány 6. mája 1935. Predajňa
mäsa a mäsových výrobkov bola pred druhou svetovou vojnou najväčšou a
najmodernejšou v strednej Európe. Obsluhovalo sa v nej trojjazyčne a vo
výklade bol zo začiatku dokonca vystavený živý človek, ktorý si pred
zrakmi okoloidúcich pochutnával napríklad na manderlovských párkoch.
Mäsiarstvo pod Manderlákom fungovalo prakticky až do roku 2008, potom sa
tam nasťahovali stánky s rýchlym občerstvením.
Na prvom poschodí Manderláku boli umiestnené kancelárie a veľká kaviareň
s výhľadom na mesto. Pre bratislavskú bohému sa stala kaviareň Grand na
dlhé roky obľúbeným miestom. "Grandka poskytovala výbornú strategickú polohu. Ako z majákovej veže sa odtiaľ dalo ovládať šíre okolie,"
zaspomínal si na vychýrenú kaviareň s odstupom desaťročí básnik a
prozaik Štefan Žáry v knihe Bratislavský chodec. Na vyšších poschodiach
vzniklo 64 dvoj- a trojizbových bytov, ktoré boli na svoju dobu
mimoriadne luxusné a dobre vybavené.